Glycemische index
De glycemische index geeft de snelheid aan waarmee koolhydraten worden verwerkt. Hoe hoger de GI hoe sneller je bloedsuikerspiegel stijgt. De GI is alleen niet het belangrijkste, dat is de GL. Dat is namelijk de glycemische lading waarbij rekening wordt gehouden met de hoeveelheid dat je eet. Wortels is bv. een hoge GI maar een lage GL dus kunnen prima gegeten worden en hebben weinig invloed op je bloedsuikerspiegel.
Lijst voedingsmiddelen:
GI per portie | aantal gram per portie | GL per portie | |
zoetmiddelen | |||
glucose | 100 | 10 gr | 10 |
sucrose | 70 | 10 gr | 7 |
honing | 70 | 10 gr | 3 |
lactose | 45 | 10 gr | 5 |
fructose | 20 | 10 gr | 2 |
tussendoortjes | |||
Evergreen met krenten (Lu) | 66 | 38 gr | 14 |
popcorn (zonder suiker) | 65 | 20 gr | 8 |
gebak | 60 | 57 gr | 15 |
chips | 55 | 50 gr | 11 |
chocoladereep (melk) | 45 | 50 gr | 12 |
chocoladereep (puur >70% cacao) | 22 | 50 gr | 6,5 |
pinda’s | 15 | 50 gr | 1 |
dranken | |||
bier | 110 | 250 gr | 14 |
cola | 70 | 250 gr | 19 |
sinaasappelsap (ongezoet) | 50 | 250 gr | 13 |
grapefruitsap (ongezoet) | 48 | 250 gr | 11 |
appelsap (ongezoet) | 40 | 250 gr | 12 |
tomatensap | 40 | 250 gr | 4 |
graanproducten | |||
gierst | 70 | 150 gr | 25 |
couscous (5 min. gekookt) | 65 | 150 gr | 23 |
rijst (bruin parboiled, 20 min. gekookt) | 65 | 150 gr | 23 |
rijst (basmati, 10 min. gekookt) | 60 | 150 gr | 23 |
boekweit | 55 | 150 gr | 16 |
bulghur | 48 | 150 gr | 12 |
spaghetti (wit, 10-15 min. gekookt) | 45 | 180 gr | 21 |
spaghetti (volkoren, gem. gekookt) | 35 | 180 gr | 16 |
quinoa | 35 | 150 gr | 9,5 |
stokbrood (wit) | 95 | 30 / 60 gr | 15 / 30 |
tarwebrood (wit) | 70 | 30 / 60 gr | 10 / 20 |
tarwebrood (volkoren) | 70 | 30 / 60 gr | 9 / 18 |
melkbrood (wit) | 63 | 30 / 60 gr | 10 / 20 |
roggebrood (volkoren) | 60 | 30 / 60 gr | 8 / 16 |
cornflakes | 85 | 30 / 60 gr | 21 / 42 |
melba toast | 70 | 30 gr | 16 |
cream cracker | 65 | 30 gr | 13 |
muesli | 55 | 30 / 60 gr | 10 / 20 |
bindmiddelen | |||
maizena | 70 | 15 gr | 9,25 |
arrowroot | 63 | 15 gr | 8 |
peulvruchten | |||
bruine bonen | 40 | 150 gr | 6,5 |
bruine linzen | 30 | 150 gr | 8 |
kikkererwten | 30 | 150 gr | 10 |
groene linzen | 22 | 150 gr | 5,5 |
spliterwten | 22 | 150 gr | 7,5 |
aardappelen en groentes | |||
frieten | 95 | 150 gr | 22 |
aardappelen (gebakken) | 85 | 150 gr | 26 |
aardappelpuree | 85 | 150 gr | 15 |
aardappelen (gekookt) | 60 | 150 gr | 14 |
wortel gekookt | 85 | 100 gr | 6 |
tuinboon | 80 | 100 gr | 5,5 |
pompoen | 75 | 100 gr | 5 |
meiknolletjes | 70 | 100 gr | 2 |
bieten | 65 | 100 gr | 5 |
bataat | 50 | 100 gr | 10 |
doperwt (vers) | 40 | 100 gr | 4 |
wortel rauw | 35 | 100 gr | 2,5 |
sperziebonen | 30 | 100 gr | 1,5 |
bladgroente, alle soorten sla, kool, | |||
champignons, ui, tomaten, | |||
aubergine, paprika, broccoli | 10 of lager | 100 gr | 1 of minder |
fruit, vers en ongekookt | |||
watermeloen | 75 | 120 gr | 6,5 |
ananas | 59 | 120 gr | 7 |
abrikozen | 57 | 120 gr | 5 |
kiwi | 53 | 120 gr | 6 |
banaan | 52 | 120 gr | 12 |
mango | 51 | 120 gr | 8 |
druiven | 45 | 120 gr | 8 |
grapefruit | 45 | 120 gr | 8 |
sinasappel | 42 | 120 gr | 5 |
perzik | 42 | 120 gr | 5 |
appel | 40 | 120 gr | 6 |
peer | 40 | 120 gr | 4 |
aardbei | 40 | 120 gr | 1 |
pruimen | 39 | 120 gr | 5 |
kersen | 20 | 120 gr | 3 |
gedroogd fruit | |||
dadels | 103 | 60 gr | 42 |
rozijnen | 64 | 60 gr | 28 |
vijgen | 61 | 60 gr | 16 |
abrikozen | 31 | 60 gr | 9 |
appeltjes | 29 | 60 gr | 10 |
pruimen | 29 | 60 gr | 10 |
jam (‘klassiek’) | 65 | 20 gr | 9 |
fruitbeleg (jam zonder toegevoegde suiker) | 30 | 20 gr | 2,5 |
zuivel | |||
volle yoghurt | 35 | 200 gr | 3 |
magere yoghurt | 35 | 200 gr | 4 |
magere melk | 30 | 250 gr | 4 |
volle melk | 27 | 250 gr | 3 |